Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Podporu realitního trhu a povzbuzení především mladých rodin k pořízení si vlastního bydlení si vláda slibuje od schváleného zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Tento návrh v tuto chvíli putuje do Poslanecké sněmovny, kde bude projednáván ve standardním legislativním procesu.

Vláda schválila návrh, kde by se měla rušit platba daně z nabytí nemovitých věcí a to i se zpětným účinkem. Nejprve v březnu 2020 vláda v rámci liberačního balíčku odložila platbu daně z nabytí nemovitostí , která byla splatná do 31.3.2020, a to až do konce srpna 2020. Nyní ji ruší úplně. Zrušením samotné daně by měla zaniknout i povinnost podávat formulář k dani z nabytí.

Pokud bude zákon schválen v celém legislativním procesu, účinnost zrušení daně by měla být zpětná a týkat by se měla všech poplatníků, u kterých byl proveden vklad na katastr nemovitostní v prosinci 2019 či později.

Ruku v ruce se zrušením dané daně by se měnila i možnost uplatňovat si odpočty úroků z úvěrů čerpaných z nově uzavřených smluv o úvěru na bydlení v oblasti nezdanitelné části základu daně. Období od prosince 2019 do prosince 2021 by mělo být překlenovacím obdobím, kdy již nebude nutné platit daň z nabytí nemovitosti, a zároveň bude ponechána i možnost uplatnit si odpočty úroků z úvěru od základu daně.  Od ledna 2022 možnost odpočtu úroků z úvěru u nově uzavíraných smluv by již nebyla možná.

Návrh vlády dále obsahuje i prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje nemovitých věcí určených k vlastnímu bydlení ze současných 5 na 10 let. Prodloužení časového testu vlastnictví dané nemovitosti by mělo být účinné pro nemovitosti nabyté po 1.1.2021.

Gabriela Karásková

Accounting Manager

Zaujal vás náš článek? Podělte se o něj s ostatními:

Všechny rubriky

Pokud se vám náš článek líbí, podělte se o něj i s jinými.