Práce z domu zlepšuje výkon i atmosféru

Iva Šafránková je s E-Cons dlouho dobu a za ten čas se dokonce stala spolumajitelkou firmy. Proto dokáže hodnotit vývoj firmy s velkým nadhledem. Může porovnávat minulost se současností. Vidí rozdíly mezi současnými zaměstnanci a těmi minulými. My jsme se však ptali i na její touhy a vysněnou práci. Chcete vědět, co chtěla Iva dělat původně? Přečtěte si rozhovor.

Jak dlouho Ivo pracujete v E-Cons?
Strašně dlouho, že už si to ani nepamatuju ... je to skoro 15 let.

Jak jste v E-Cons začínala?
Nastoupila jsem nejprve na 2 až 3 dny v týdnu. Na začátku jsem se chtěla věnovat úplně jiné oblasti - milovala jsem květiny a chtěla jsem se věnovat aranžování.

Proč nakonec aranžování květin nezvítězilo nad účetnictvím?
Když jsem absolvovala aranžérský kurz, nechala jsem se zaměstnat v květinářství, abych nabrala nějaké zkušenosti. Tam jsem ale brzy zjistila, že tato práce není zdaleka tak jednoduchá, jak jsem si představovala. Bylo opravdu náročné shánět klienty jinak než klasicky z ulice. Neuměla jsem si představit, že bych to dělala dlouhodobě.

Ale zůstalo vám to jako koníček.
Ano. Když jdu například do květinářství, nakoupím si volné květiny a sama si je doma vážu. Nebo vyrábím adventní věnce pro přátele.

Jakou květinu máte nejraději?
Tulipán. Mimo jiné i proto, že vydrží dlouho, a tím z něj mám déle radost.

Vraťme se ještě k E-Cons. Proč tu vlastně pracujete tak dlouho dobu?
Dělala jsem účetnictví i mzdy a naplňovalo mě to proto, že jsem zachraňovatelský typ. Dokázala jsem pomoci v obou sférách a řešila složité případy ve firmě. Později jsem ale věděla, že si musím vybrat jen jednu ze dvou kolejí.

A kdybyste měla hodnotit? Co se za těch 15 let ve firmě změnilo?
Lidé se tu opravdu výrazně osamostatnili. Když se na to dívám s odstupem, vidím to jako obrovské pozitivum. Pamatuju si období, kdy všechno viselo na vedení firmy. Velké změny také nastaly v nadstandartní péči o zaměstnance. Tím myslím pestrost akcí a aktivit, které firma zprostředkovává.

Změnilo se i chování zaměstnanců?
Celkově se proměnila firemní kultura. Když jsem začínala, existoval jasně ohraničený přísný řád. Nyní je mnoho věcí flexibilnější a na zaměstnancích se to projevuje pozitivně. Současní zaměstnanci si váží svého času. Chtějí svou práci udělat kvalitně, ale nechtějí na tom vypustit duši. To je nesmírně důležité a firma se tomu musí přizpůsobit. Také se lidé stali více samostatnými.

V čem se zodpověnost zaměstnanců projevuje?
Například v tom, že se tu vedení nebojí umožnit lidem pracovat z domova. Sama jsem si někdy před 10 lety neuměla představit, že by někdo dokázal odvést kvalitní práci z domu. A dnes se to jeví jako výhoda. Zaměstnanec si může krásně práci rozložit a ve výsledku odvádí lepší výkony.

Ivo, díky moc za rozhovor.
Já také děkuju.

Iva Šafránková, Partner firmy

Petr Pavlíček, Gábina Míšková

Zaujal vás náš článek? Podělte se o něj s ostatními:

Všechny rubriky

Pokud se vám náš článek líbí, podělte se o něj i s jinými.