Odklad splátek úvěrů a hypoték – opatření na podporu nejen podnikatelům COVID-19

Odklad splátek úvěrů a hypoték – opatření na podporu nejen podnikatelům

COVID-19


Nejen pro firmy a OSVČ bylo Poslaneckou sněmovnou schváleno další opatření vlády, které má za cíl zmírnit následky pandemie koronaviru. Jedná se o odklad splátek úvěrů a hypoték a to na dobu 3 či 6 měsíců od dubna 2020 dále. Splátky bude možné odložit u spotřebitelských, podnikatelských či hypotečních úvěrů.

Požádat o odložení splátek bude možné u úvěrů, které byly sjednány i čerpány před 26.3.2020, přičemž u hypoték bude možné splácení přerušit i v případě, že smlouva byla uzavřena před 26.3.2020, ale k načerpání peněz z hypotéky došlo až po tomto datu.

Odložení splátek bude bez poplatků, nicméně dlužná částka se i nadále bude úročit. U úvěrů poskytovaných firmám dojde k pozastavení splácení jistiny, u jednotlivců bude odloženo jak splácení jistiny tak i úroků, ale úročení i tak poběží dál. Tzn. bude potřeba počítat s doplacením jak jistiny, tak i úroků. Znamená to tedy, že pokud klient odložení splátek využije, délka splácení se adekvátně prodlouží o dobu, po kterou bude splácení přerušeno.

Odložení splátek se nevztahuje na kontokorentní a revolvingové úvěry, na operativní leasingy či na kreditní karty. Není možné také odložit splátky u úvěru, u kterých dlužník již před 26.3.2020 měl zpoždění se splátkou delší než 30 dní.

O odložení splátek bude nutné požádat svou banku, kde úvěr čerpáte. Banky by měly mít na svých webových stránkách připraveny formuláře na žádosti o daný odklad splátek. Formuláře obsahují oznámení o odkladu splátek na Vámi zvolenou dobu 3 či 6 měsíců. Do důvodu odkladu je nutné uvést negativní ekonomický dopad pandemie koronaviru. Tento důvod nemusí firma, podnikatel či domácnost bance nijak prokazovat.

V tuto chvíli se ještě čeká na schválení novely Senátem a následně prezidentem ČR. Po jejich odsouhlasení bude možné ihned o odklad splátek svou banku zažádat.


Gabriela Karásková

Accounting Manager

Zaujal vás náš článek? Podělte se o něj s ostatními:

Všechny rubriky

Pokud se vám náš článek líbí, podělte se o něj i s jinými.