Domů Odklad EET minimálně do konce roku 2020

Odklad EET minimálně do konce roku 2020

16. 05. 2020

Díky současné situaci související s pandemií COVID-19 se vláda rozhodla pozastavit všechny vlny EET. A to z toho důvodu, aby měli podnikatelé čas se opět postavit na nohy a ulehčit jim v jejich současném fungování.

Původním plánem bylo spustit EET tři měsíce po skončení nouzového stavu, tedy již od 19.8.2020. Nyní  ale Poslanecká sněmovna schválila návrh Ministerstva financí na odklad, a to až do konce roku 2020. Odkládá se tudíž i zavedení 3. a 4. vlny EET, prozatím také do konce roku 2020.  

Poplatníci by tedy měli mít dostatek času připravit se na svou evidenční povinnost včas. Bez obav z Finanční, nebo Celní správy. Ta bude plnit pouze konzultativní funkci a bude nanejvýše tolerantní k případným zjištěním. Podnikatelé se nemusejí bát ani případných sankcí v době, kdy je EET pozastaveno, protože není povinné své tržby evidovat.

Podle senátního návrhu by se Elektronická evidence tržeb na další odvětví (lékaře, advokáty, řemeslníky, …) měla rozšířit až v roce 2023.  

Výjimkou z posledních vln EET budou tržby pocházející z hazardních her, obchodní letecké dopravy, z předplacených telefonních karet, nebo ze sociálních služeb.  

Stejně, jako v předešlých vlnách EET budu mít nově spadající podnikatelé nárok na:

– Uplatnění jednorázové slevy na dani z příjmů fyzických osob, ve výši 5.000 Kč.

– Snížení sazby daně z přidané hodnoty na 10 % u řady produktů (služby kadeřníků, audioknih, úklidových služeb v domácnosti, nebo například u točeného piva).

Prozatím platí, že EET opět začne platit od 1. 1. 2021, a podnikatelům ze 3. a 4. vlny vznikne nově povinnost evidovat své tržby elektronicky.

Bára Adamcová
Accounting Consultant Assistant

Ekonomika firmy na jednom místě a digitálně

Získejte více času na rozvoj svého podnikání a předběhněte konkurenci.

Účetnictví a reporting

Vyměňte šanony za propojený online účetní ekosystém včetně reportů na míru. Pomůžeme s implementací i samotným vedením účetnictvím, nebo doplníme vaši interní účtárnu.

Zjistit více

Mzdy a personalistika

Digitalizujte mzdové účetnictví, docházky i tvorbu a podpisy pracovních smluv. Zpracování mezd pak nechte na nás – nebo budeme spolupracovat s vaším interním payroll týmem.

Zjistit více

Poradenství a daně

Neztrácejte čas googlováním! Zeptejte se našich odborníků nejen na účetnictví a daně. Poradíme také, jak se zbavit papírování, zefektivnit procesy nebo vyměnit ERP. Jsme tu pro vás.

Zjistit více
Prozkoumat možnosti digitalizace

Rozhodněte se pro změnu. My najdeme řešení

Propojujeme externí a interní účetnictví

Zkombinujte výhody interní účtárny a outsourcingu. Získáte nonstop přehled a nižší náklady. Jak to funguje?

Účetnictví: Sdílíte doklady online. Aplikace automaticky vytěží obsah a zaúčtuje je. Faktury schvalujete elektronicky včetně doplnění metadat (zakázky/střediska/činnosti).
Mzdy a HR: Personální agendu od nástupů po docházky spravujete v online portálu. Informace automaticky putují do nástroje pro zpracování mezd.

My se postaráme o správnost účtování, reporting a spolehlivé fungování vašeho digitálního ekosystému.

Digitalizujeme korporáty i start-upy

Administrativa není jen nuda, ale taky černá díra na peníze. Své o tom ví velcí i malí. Díky digitalizaci a aplikacím v cloudu:

• významně snížíte náklady na zpracování mezd a účetnictví;
• zjednodušíte a vyjasníte interní procesy;
• máte více času na práci, která vás baví.

Technologie vás při růstu nenechají ve štychu – na dvojnásobný počet faktur nebo mezd nepotřebujete dvakrát tolik účetních.

Rozjedeme to rychleji, než byste čekali!

Digitalizace začíná výběrem a nastavením chytrých nástrojů, které vám ušetří čas i peníze.

1. Na úvodní schůzce probereme vše důležité.
2. Propojíte nás s kompetentní osobou z vaší firmy.
3. Implementace proběhne během 14 dnů až 1 měsíce.

Pokud stojí za to nejdřív upravit některé interní procesy, na rovinu vám to řekneme. Nenecháme vás vyhodit peníze oknem.