Cestovní náhrady na Slovensku od 1. 12. 2016

Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny Slovenské republiky připravilo nové opatření, na jehož základě došlo ke zvýšení sumy stravného poskytovaného zaměstnancům při tuzemských pracovních cestách. Změny v cestovních náhradách vešly v platnost k 1. 12. 2016 prostřednictvím Opatření č. 309/2016, což znamená, že vyšší stravné dostávají zaměstnanci už v prosinci 2016 a následně v roce 2017.

Pro jednotlivá časová pásma doby strávené na pracovní cestě jsou v návrhu stanoveny následující sumy stravného:

  • pro pásmo 5-12 hodin je stanovena suma stravného ve výši 4,50 EUR,
  • pro pásmo 12-18 hodin je stanoveno stravné ve výši 6,70 EUR,
  • pro pracovní cestu trvající nad 18 hodin je stanovena výše stravného na 10,30 EUR.

Tato změna výše sum stravného ovlivní i další oblasti. Například bude změna ve výši uznatelných nákladů zaměstnavatelů z poskytnutého stravného zaměstnancům nebo změna minimální výše poskytovaných stravenek zaměstnancům.

Dle zákona si může zaměstnavatel do daňových nákladů zahrnout 55% z ceny poskytnutého jídla zaměstnanci. Je ale stanovena maximální hranice, která se odvozuje od výše stravného při pracovní cestě trvající 5-12 hodin. Je stanoveno zákonem, že si zaměstnavatel může do daňových nákladů maximálně zahrnout částku ve výši 55% ze stravného poskytovaného v rámci tohoto časového pásma. Ve výsledku to tedy znamená, že si nově budou moci zaměstnavatelé zahrnout do daňových nákladů maximálně částku 2,48 EUR.

Dalším bodem, který je změnou výše stravného ovlivněn, je minimální hodnota stravenek. Ze zákona musí hodnota stravenky být minimálně ve výši 75% sumy stravného poskytovaného při pracovní cestě trvající 5-12 hodin. Se změnou stravného se tedy bude jednat o částku 3,38 EUR.

Veronika Kahounová

Accounting Consultant Assistant

Zaujal vás náš článek? Podělte se o něj s ostatními:

Všechny rubriky

Pokud se vám náš článek líbí, podělte se o něj i s jinými.